Magnus: Vi behöver bli mer missionella i Sverige

Att starta en församling kan låta skrämmande. Ofta för att vi tänker att det är komplicerat och något som tar många år. Men genom att ändra sättet vi pratar om församlings plantering blir det lättare att sätta igång.

Pionjärt eller missionellt initiativ. Begrepp som många nog ännu inte är helt bekanta med, men som kan underlätta för församlingsplantering. Det tror Magnus som varit missionär i Mongoliet och Turkiet, men sedan några år bor i Sverige tillsammans med sin fru Maria och har arbetat med EFKs internationella program.

Våga ta initiativ

– Jag använder orden grunda och plantera synonymt, men båda dessa kan låta stora. Jag har intrycket av att man idag har svårt att tänka två år framåt, att man inte vill låsa sig. Då kan det vara lättare att tänka initiativ, där en grupp går samman för att prova att nå till exempel en viss stadsdel. Efter ett tag kanske man vill gå vidare och utveckla det till en församling, säger Magnus.
– Jag gillar tänket att man går in med att inte vara helt färdig med vad det ska bli. Visst finns det en risk att det inte blir något av det, men om man testar tror jag att det ger mersmak. Och jag tror att det räcker med att några i gruppen har det längre tidsperspektivet.

Mission finns för att Gud ska bli ärad

Varför är det viktigt för församlingar inom EFK att ta fler pionjära initiativ?
– Det handlar om missionsbefallningen, att göra lärjungar. Vårt uppdrag, säger Magnus. Vi får titta på hur lärjungarna gjorde. De sändes ut i grupp. Människor som tillsammans försöker följa Jesus är en församling. Mission finns för att föda tillbedjan och för att Gud ska bli ärad. Därför behöver vi bli mer missionella i Sverige.

Efter nyår avslutade Magnus en deltidstjänst i hemförsamlingen Ryttargårdskyrkan och arbetar nu heltid inom EFK där halva tiden ska gå till Sverigeprogrammet och halva till Internationella programmet.
– Inom programmen arbetar jag med att träna, utmana, coacha och inspirera till församlingsgrundande. Och jag gör det likaväl i Jordanien som i Falun, säger Magnus och lägger till att programmen mår bra av närma sig varandra.
– Tillvägagångssätten i Sverige och andra länder har mycket att lära av varandra.

*Magnus efternamn trunkerat av säkerhetsskäl.

Artikeln hämtad ur Specialdirekt 2019. Text: Anna Mendelsson & Foto: Fredrik Lindé